Kaffe idiot
Hmmm är det fler än jag som inte alls kan leka barista och ha full koll pÃ¥ vad alla uttryck innebär… Vilka mängder som är rätt. Jag gillar latte, det vet jag. Bilden med cappuccino är ihopslängd hemma sÃ¥ ni förstÃ¥r säkert att det finns en espressomaskin här. Men nu är det bara vanliga bryggaren som gÃ¥r. Tänkte i alla fall att jag skulle räta ut eventuella frÃ¥getecken om möjligt…
Espresso: 4cl espressokaffe tillagat i espressobryggare, serveras i espressokopp
Doppio: En dubbel espresso, dubbla mängden kaffe i en espressokopp
Lungo: En espresso gjord med mer vatten än vanligt
Ristretto: En koncentrerad espresso på ca 2 cl
Macchiato: En espresso med en uns ångad mjölk på toppen
Con Panna: Som macchiato fast med vispad grädde på toppen
Latte macchiato: En omvänd Macchiato, dvs mjölk med enkel espresso. Serveras i glas
Café au lait: 2/3 espresso och 1/3 varm mjölk. Serveras i en stor kopp eller skål
Caffé latte: 2/3spresso och 1/3 ångad mjölk. Serveras i glas med lite skummad mjölk på toppen
Cappuccino: En espresso med skummad mjölk. 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk, 1/3 kummad mjölk på toppen. Serveras i kopp. Garneras med kanel, kakao eller kardemumma.
Cappuccino Scuro: Görs på mindre mjölk än vanligt
Cappuccino Chiaro: Görs på mer mjölk än vanligt
Caffé Mocha: 1/3 espresso, 1/3 ångadmjölk, 1/3 varm chokladmjölk, lite socker eller chokladsirap för godisråttan. Serveras i högt glas.
En har tyckt till än så länge
Konstig att latte macchiato kan tolkas pÃ¥ flera olika sätt. Varje gÃ¥ng jag besöker ett nytt café är jag tvungen att tillägga ”alltsÃ¥ vanlig latte gjord pÃ¥ en enkel espresso” för att försäkra mig om att fÃ¥ det jag vill ha.