Helgsmarrig Saffrans bouillabaisse – Fisk- och skaldjurssoppa
Ingredienser för 6   portioner
Saffransaioli |
|
1 st |
Ă€ggula |
3 tsk |
Vitlöksmos/pasta |
1 pÄse |
saffran |
œ tsk |
senap ljus, osötad |
1 tsk |
vinÀger |
Ca 75 cl 1krm |
matolja cayennepeppar |
Soppan |
 |
1 st |
gul lök |
2 st 3 st |
morötter STORA potatisar |
œ st |
purjolök |
1 st |
fÀnkÄl |
1,5 |
fiskbuljongtÀrning |
1 st |
STOR röd paprika |
8 dl |
vatten |
1 burk |
krossade tomater |
Âœ tsk Âœ tsk 1 pĂ„se Âœ tsk |
timjan cayennepeppar saffran hummerfond |
 |
salt |
300 gr |
fisk benfri, gÀrna vit fast |
 100 gr |
peppar lax |
200 gr |
Stora skalade rÀkor |
1 burk |
musslor |
Tillagning
Saffransaioli:
1. Rör ihop Àggula med vitlök, saffran, cayenne, vinÀger och senap. TillsÀtt oljan försiktigt under omröring sÄ att oljan hela tiden absorberas. Saffransaiolin Àr klar nÀr den har samma konsistens som en majonnÀs.
2. StÀll kallt tills soppan Àr klar.
Soppan:
1. Hacka löken, dela potatisarna, skiva morötterna och purjolöken samt strimla fÀnkÄlen. Ta bort kÀrnhuset i paprikan och skÀr i bitar. Förkoka potatis och morötter i buljongen. FrÀs grönsakerna i lite matolja i en stor kastrull utan att de fÄr fÀrg.
2. TillsÀtt fiskbuljong, potatis, morötter, tomat, saffran cayennepeppar och timjan. Koka upp och lÄt koka sakta i ca 10 minuter. LÀgg i den nedskurna fisken (Obs rejÀla bitar). Ett par minuter senare Àr det dags för rÀkor och musslor. Smaka ev. av med lite salt.
3. VÀrm upp soppan, men lÄt inte koka efter du har lagt i skaldjuren, de blir sega av att koka.
Servera, och du… Glöm inte saffransaiolin i kylen!
Â
2 har sagt sitt
Gud vad gott! đ Jag gillar inte musslor, men resten lĂ€t supergott.
.
đ
Ă h… sĂ„ gott…
Vi har Ă€tit överbliven krabba sen igĂ„r. Fast idag fick vi komplettera med lite bakad potatis och kycklingröra ocksĂ„…