Lindas – Köttfärsrulle med Seranoskinka och Cashewnötter
När jag och M pratar om ”dyr” mat pratar vi inte pengar, det handlar om kalorier. dÃ¥ blir det lättare att förstÃ¥ hur mycket man ska äta i jämnförelse med hur mycket man förbränner. Säg att du äter en middag med 1000 kalorier dÃ¥ har du inte mycket kvar att äta frukost lunch och mellanmÃ¥l med. DÃ¥ är det en mycket dyr mÃ¥ltid. För man har inte rÃ¥d att äta hela dagen. AlltsÃ¥ har man en kaloribudget som man följer.
Normalt kaloriintag:
Män 2500-3000, kvinnor 2000
För viktminskare: 1500
SÃ¥ vill man t.ex. gÃ¥ ner i vikt ska man fördela de 1500 kalorierna jämt över dagen. För att inte bli sugen att snaxa är det bra att välja mat som hÃ¥ller en mätt länge. Lindas köttfärsrulle tillsammans med potatis blir en rejäl middag som inte blir för ”dyr” när man vill hÃ¥lla vikten (jag har modifierat Lindas originalrecept lite). Vill man gÃ¥ ner i vikt kanske den är lite ”dyr” men det kan man kompensera med motion. Jag la in receptet i aftonbladets viktklubb och dÃ¥ ser det ut sÃ¥ här.
1 portion = 553 kcal
Ingredienser
400 gram |
nötfärs 5 % fett |
2 st |
ägg |
1 tsk |
chicken and steak peppar |
0.5 tsk |
salt |
0.5 gram |
grillkrydda |
0.5 tsk |
pepparmix |
120 gram |
Seranoskinka |
2 msk |
cashewnötter |
1 dl |
basilika färsk |
1 dl |
timjan färsk |
30 gram |
ost 28 % fett |
2 dl |
tomater passerade |
4 dl |
tomater passerade med basilika och örter |
1 tsk |
salt |
0.5 tsk |
pepparmix |
1 krm |
socker |
2 klyfta |
vitlök |
1 msk |
olivolja |
800 gram |
klyftpotatis |
Sätt på ugnen på 200 grader.
Klyfta potatisen, spraya på lite olivolja och salta. Ställ in potatisen i ugnen
Blanda ihop ingredienserna till färsen och platta ut till en stor fyrkant, kanske 1½ cm tjock, på en bit bakplåtspapper. Lägg på tre skivor seranoskinka från ena sidan. (Lämna inte fullt halva färsdelen utan fyllning) och fortsätt sen med en sträng nötter och de färska kryddorna. Hyvla över några ostskivor. Lägg sen på resterande skinka. Börja rulla från sidan med fyllning och ta hjälp av bakplåtspappret för att få en jämn och fin rulle (som när man gör sushi) Klappa ihop ordentligt vid skarven och täta sidorna så inget av fyllningen syns. Lägg över i ugnssäker form.
Ställ in i ugnen tillsammans med potatisen när potatisen gått i ca 15minuter. Efter ytterligare ca 15 min häller man över tomatsåsen. Låt det även komma på själva rullen. Låt sedan stå och ugnsbaka medan tomatsåsen puttrar i ca 15 minuter innan du vänder potatisen, låt allt gå ytterligere 15 min.
En har tyckt till än så länge
Hoppsan så prydligt det där såg ut då.. jag kan ju snart gå in till dig och läsa mina egna recept snyggt upplagt!
Ang sängar: Jag VÄGRAR sova i en säng med en decimeterstor glipa mellan madrasserna. Det första jag fixar är en mjukare skarv. Och städerskan brukar sätta tillbaka den när hon bäddat! Åtminstone efter att jag stoppat tillbaka den andra gången! 😛
Som du ser fick pastan stryka pÃ¥ foten. BÃ¥de för att det är ”dyrt” men potatisklyftor i ugn är ju sÃ¥ sjukt gott.
Angående sängen så är det samma här. I år var det nog första gången det inte var någon glipa mellan madrasserna, deet har jag aldrig varit med om i Grekland förut.