Ny favvo firre
M och jag kämpar ju lite för att hitta fiskrecept. Framför allt är det nog jag som kämpar för M är inte lika kinkig som jag är. Nu har vi i alla fall hittat ett recept som vi gjort två ggr innom loppet av en vecka. Så det måste jag så klart dela med mig av.
Smarig laxgratäng, Portioner: 4
Ingredienser
1 kg potatis
1-2 dl mjölk
25 g smör
2 äggulor
75 g västerbottenost
250 g fryst bladspenat
1 msk olivolja
Salt
Peppar
400 g tinad och tärnad laxfilé
2 dl lättcrème fraiche
2 tsk flytande fiskfond
Lagom med fryst gräslök
några droppar citronjuice
Gör så här
- Sätt ugnen på 225° C.
- Skala potatisen och koka den mjuk, tillsätt mjölk och smör. Vispa mosen fluffig och blanda sedan ner äggulor och västerbottenosten.
- Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Klicka moset runt kanterna på formen.
- Tina spenaten, krama ur vätskan och blanda med olivolja. Salta och peppra och lägg spenaten i mitten avformen.
- Skär laxen i kuber och fördela över spenaten. Salta och peppra. Gratinera ca 15 min i mitten av ugnen eller tills laxen är klar och mostopparna har fin färg.
- Koka ihop lätt crème fraiche, fiskfond och citronjuice. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken.
15 har sagt sitt
15 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Ny favvo firre”
Oj vad gott det där verkade då.. och hyfsat enkelt.kanske nåt för lilla gula…
Tror jag det att du bakat två gånger redan.. du har ju rena rama lyxaparaten hemma. Den måste ju användas! Eller hur?
Ja…den är super till klappgröt och potatismos också
Haja vilken bra tomte det kommer till det här hushållet! Det är så att man blir alldeles matt
Mmmm så smarrigt det låter, brukar göra något liknande som också innehåller spenat och västerbottensost, detta ska testas!
.
Det där såg ju hur gott ut som helst! Jag är också kinkig med fiskrecept. I kväll åt vi en gammal klassiker, laxfilé på saltbädd med potatis och romsås. Gott!
Men jag tyckte ditt recept lät lite för avancerat för att platsa under benämningen ”Halvfabrikatens drottning”. Kanske kungen i familjen som lagar den där mer avancerade anrättningen?
Kram och go kväll!
OM jag hade ätit fisk, så hade det där receptet legat riktigt risigt till
.
Fisk är ju ruggigt nyttigt
Jo de stämmer visst är han en golden…men en lite lättare jaktistyp..:)
Jo,det är väl många som är duktiga på att skämma bort sina missor…….:)
Mamma kan sitta uppe en hel natt och vänta på att Tussie ska komma hem….( även mitt i sommaren) Mamma åker inte på semester om inte jag eller syrran flyttar in hos Tussie…..för att bara åka dit och ge henne mat och se till henne de går då absolut inte…hon kan inte bo själv…:) mat äter hon bara en speciell….inte ens finare ädelfisk som öring duger..:) Tussie har oxå sin speciella plats i soffan…..vi får flytta på oss om hon kommer in…ha ha..:) Liiiiiite väl överdrivet kan de bli ibland…:) tom. mammas sambo får maka på sig i sängen för att tussie ska få plats bredvid mamma…:)
Va god den där maten såg ut….mums!
Kram från Mora
Värd att testa. mums…
haha… jag har haft blixt som går att vinkla. Men jag sålde ju bort min digitala systemkamera. Så nu har jag bara fast blixt på min långzoomare. Fast nu när jag vinner min D60 så kanske

.
Det ser jättegott ut! Jag lagar aldrig fisk hemma, eftersom sambon är fantatisk fiskvägrare. Så jag passar på att stoppa i mig firrar på luncherna och när jag äter ute. Igår var jag ute med en väninna och åt en urgod fiskplanka (hej 80-talet!) som liknar er rätt lite. Spritsat mos runt bergtunga med hummersås och sparris. Mums!
Jag brukade knappt äta fisk alls tidigare men har jobbat på att lära mig…eller snarare hitta recept jag gillar.
lät ju jättesmarrigt det ,
hoppas din fredagskväll blir bra!
Slö och bra.
Du vet en sån guldfärgad ask med en stoooor guldrosett mitt på fick jag av mina kollegor i födelsedagspresent som jag åt upp på 2 kvällar, inte illa!
Fick lite assistans av Stefan som påstod att han offrade sig för att bespara mig illamående av allt ätande, pyttsan, det fixade sig ändå, låg på soffan och mantrade varför gluvar jag så varför gluvar jag så varför gluvar jag så osv……
En sak är säker och det är att det är svårt att hålla kontakten som man en gång gjort när man bor massor med mil ifrån varandra, alla sa det när jag flyttade för 8 år sen men nu vet jag hur rätt de hade.
L fick diagnosen parkinsons för ca 3 år sen och blir sämre ochsämre bara.
Skitjobbigt att vara så långt borta och försöka finnas till 50 mil bort!
.
Ohh det såg riktigt smarrigt ut, det ska jag testa
Hohohooo, bara jag som kikar in för att
önska er en God Jul & ett riktigt Gott Nytt År
med allt vad det innebär (bostadsfrågan i första hand syftar jag på)
Vet inte hur mycket datortid det blir sista dagarna så jag passar på
nu redan!
Kram Carina
Tjälknöl….
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=314426
Alltså torkat kött (älg i detta fall.. men vi har gjort på både nöt och ren också) som sen får suga åt sig smak och saftighet via en kryddad saltlag.
Vårt kött är i år på 1,5 kg. och det har torkat på 75 grader i 16 timmar tills det fick en innertemp på 68 grader Nu ska de i lag ca 6 timmar.
I min lag är det 8 dl vatten, 1,25 dl salt, 2½ tsk socker, peppar, 10 krossade enbär, en halv riven vitlök och två kanelstänger….
Nu tar jag jullov till den 7 januari. Men min bloggvikarie Gunilla hoppar in i mellandagarna, så kika gärna in och se vad hon hittar på. Jättegod Jul och Jättegott Nytt År önskar Charlotte. Vi syns nästa år!
Men detta låter ju hur smarrigt som helst ju!
Testing testing!
Här hemma blev det inte efter recept utan en man-tager-vad-man-haver rätt, blev ruskigt gott……..om man får säga så själv då….
Gör lite extra sås