Mysecretwindow.se

Ett fönster till min hemliga och ändå inte så hemliga värld.

Ny favvo firre

Skrivet av den 17 december, 2008 i Middagstipset

M och jag kämpar ju lite för att hitta fiskrecept. Framför allt är det nog jag som kämpar för M är inte lika kinkig som jag är. Nu har vi i alla fall hittat ett recept som vi gjort två ggr innom loppet av en vecka. Så det måste jag så klart dela med mig av.

Smarig laxgratäng, Portioner: 4
Ingredienser

1 kg potatis
1-2 dl mjölk
25 g smör
2 äggulor
75 g västerbottenost

250 g fryst bladspenat
1 msk olivolja
Salt
Peppar

400 g tinad och tärnad laxfilé

2 dl lättcrème fraiche
2 tsk flytande fiskfond
Lagom med fryst gräslök
några droppar citronjuice

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° C.
  • Skala potatisen och koka den mjuk, tillsätt mjölk och smör. Vispa mosen fluffig och blanda sedan ner äggulor och västerbottenosten.
  • Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Klicka moset runt kanterna på formen.
  • Tina spenaten, krama ur vätskan och blanda med olivolja. Salta och peppra och lägg spenaten i mitten avformen.
  • Skär laxen i kuber och fördela över spenaten. Salta och peppra. Gratinera ca 15 min i mitten av ugnen eller tills laxen är klar och mostopparna har fin färg.
  • Koka ihop lätt crème fraiche, fiskfond och citronjuice. Rör ner finhackad gräslök. Häll såsen över fisken.

15 har sagt sitt

15 har sagt sitt när det gäller mina tankar om “Ny favvo firre”

  1. Det här sa Linda den 17 december, 2008 klockan 21:52 1

    Oj vad gott det där verkade då.. och hyfsat enkelt.kanske nåt för lilla gula…

    Tror jag det att du bakat två gånger redan.. du har ju rena rama lyxaparaten hemma. Den måste ju användas! Eller hur?

    Är lätt och supersmarrigt… Säkert något för gula huset när ni är trötta på all julmat 😉
    Ja…den är super till klappgröt och potatismos också 😉
    Haja vilken bra tomte det kommer till det här hushållet! Det är så att man blir alldeles matt 😀
  2. Det här sa Carina den 17 december, 2008 klockan 22:06 2

    Mmmm så smarrigt det låter, brukar göra något liknande som också innehåller spenat och västerbottensost, detta ska testas!

    Spännade att få höra andras åsikter 😉
    .
  3. Det här sa Camilla den 17 december, 2008 klockan 22:59 3

    Det där såg ju hur gott ut som helst! Jag är också kinkig med fiskrecept. I kväll åt vi en gammal klassiker, laxfilé på saltbädd med potatis och romsås. Gott!
    Men jag tyckte ditt recept lät lite för avancerat för att platsa under benämningen ”Halvfabrikatens drottning”. Kanske kungen i familjen som lagar den där mer avancerade anrättningen? 😉
    Kram och go kväll!

    Hahaha ja halvfabrikatens drottning har avancerat men hon finns där inne och bara väntar på lägen att smita ut. Tack vare halvfabrikat har min matlagningskunskap och lusten för matlagning vuxit. Det tog mig över en tröskel så det måste jag ju uppmärksamma så Halvfabrikatens drottning stannar 😉
  4. Det här sa Malin den 18 december, 2008 klockan 20:17 4

    OM jag hade ätit fisk, så hade det där receptet legat riktigt risigt till 😛
    .

    Vegan eller?
    Fisk är ju ruggigt nyttigt 😉 och GOTT! I alla fall den här rätten…
  5. Det här sa Jennie den 18 december, 2008 klockan 22:52 5

    Jo de stämmer visst är han en golden…men en lite lättare jaktistyp..:)
    Jo,det är väl många som är duktiga på att skämma bort sina missor…….:)
    Mamma kan sitta uppe en hel natt och vänta på att Tussie ska komma hem….( även mitt i sommaren) Mamma åker inte på semester om inte jag eller syrran flyttar in hos Tussie…..för att bara åka dit och ge henne mat och se till henne de går då absolut inte…hon kan inte bo själv…:) mat äter hon bara en speciell….inte ens finare ädelfisk som öring duger..:) Tussie har oxå sin speciella plats i soffan…..vi får flytta på oss om hon kommer in…ha ha..:) Liiiiiite väl överdrivet kan de bli ibland…:) tom. mammas sambo får maka på sig i sängen för att tussie ska få plats bredvid mamma…:)
    Va god den där maten såg ut….mums!
    Kram från Mora

    Jag börjar nästa se mig som misslyckad kissemamma efter att ha läst det där. Jag trodde jag var värst… Eller i alla fall att kissemommo var värst på att skämma bort. Jag tar tillbaks det.

    Värd att testa. mums…

  6. Det här sa Linda den 19 december, 2008 klockan 13:43 6

    haha… jag har haft blixt som går att vinkla. Men jag sålde ju bort min digitala systemkamera. Så nu har jag bara fast blixt på min långzoomare. Fast nu när jag vinner min D60 så kanske 😉 😉 😯

    Ja NÄR du vinner D60n så är det en nödvändighet 😉
    .
  7. Det här sa Charlotte den 19 december, 2008 klockan 14:39 7

    Det ser jättegott ut! Jag lagar aldrig fisk hemma, eftersom sambon är fantatisk fiskvägrare. Så jag passar på att stoppa i mig firrar på luncherna och när jag äter ute. Igår var jag ute med en väninna och åt en urgod fiskplanka (hej 80-talet!) som liknar er rätt lite. Spritsat mos runt bergtunga med hummersås och sparris. Mums!

    Ohhh det lät ju oförskämt gott.
    Jag brukade knappt äta fisk alls tidigare men har jobbat på att lära mig…eller snarare hitta recept jag gillar.

  8. Det här sa soffie den 19 december, 2008 klockan 19:29 8

    🙂
    lät ju jättesmarrigt det ,
    hoppas din fredagskväll blir bra!

    Jodå den vart helt OK.
    Slö och bra.
  9. Det här sa Carina den 20 december, 2008 klockan 11:23 9

    Du vet en sån guldfärgad ask med en stoooor guldrosett mitt på fick jag av mina kollegor i födelsedagspresent som jag åt upp på 2 kvällar, inte illa!
    Fick lite assistans av Stefan som påstod att han offrade sig för att bespara mig illamående av allt ätande, pyttsan, det fixade sig ändå, låg på soffan och mantrade varför gluvar jag så varför gluvar jag så varför gluvar jag så osv……

    Hahah ja jag tror mig ha lite bättre självkontroll än så… eller kanske inte… för då hade jag nog vågat köpa en ask 😉 Stefan kan vi vara överens om att han är en chokladlögnare han brydde sig inte alls om dig utan ville bara åt chokladen. 😉
  10. Det här sa Carina den 20 december, 2008 klockan 16:18 10

    En sak är säker och det är att det är svårt att hålla kontakten som man en gång gjort när man bor massor med mil ifrån varandra, alla sa det när jag flyttade för 8 år sen men nu vet jag hur rätt de hade.
    L fick diagnosen parkinsons för ca 3 år sen och blir sämre ochsämre bara.
    Skitjobbigt att vara så långt borta och försöka finnas till 50 mil bort!

    jag förstår, jag kan känna mig otillräcklig för friska vänner…
    .
  11. Det här sa Marra den 20 december, 2008 klockan 20:02 11

    Ohh det såg riktigt smarrigt ut, det ska jag testa 🙂

  12. Det här sa Carina den 22 december, 2008 klockan 9:48 12

    Hohohooo, bara jag som kikar in för att
    önska er en God Jul & ett riktigt Gott Nytt År
    med allt vad det innebär (bostadsfrågan i första hand syftar jag på)
    Vet inte hur mycket datortid det blir sista dagarna så jag passar på
    nu redan!
    Kram Carina

  13. Det här sa Linda den 22 december, 2008 klockan 14:56 13

    Tjälknöl….
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=314426

    Alltså torkat kött (älg i detta fall.. men vi har gjort på både nöt och ren också) som sen får suga åt sig smak och saftighet via en kryddad saltlag.

    Vårt kött är i år på 1,5 kg. och det har torkat på 75 grader i 16 timmar tills det fick en innertemp på 68 grader Nu ska de i lag ca 6 timmar.
    I min lag är det 8 dl vatten, 1,25 dl salt, 2½ tsk socker, peppar, 10 krossade enbär, en halv riven vitlök och två kanelstänger….

  14. Det här sa Charlotte den 23 december, 2008 klockan 14:14 14

    Nu tar jag jullov till den 7 januari. Men min bloggvikarie Gunilla hoppar in i mellandagarna, så kika gärna in och se vad hon hittar på. Jättegod Jul och Jättegott Nytt År önskar Charlotte. Vi syns nästa år! 🙂

  15. Det här sa Carina den 2 februari, 2011 klockan 23:03 15

    Men detta låter ju hur smarrigt som helst ju!
    Testing testing!

    Här hemma blev det inte efter recept utan en man-tager-vad-man-haver rätt, blev ruskigt gott……..om man får säga så själv då…. :mrgreen:

    Klart man får säga så… Om det är sant, annars är det jante som gäller.
    Gör lite extra sås 😉 Den är sjukt god…